Sałatka z białą kiełbasą

Czas60 min
Poziom trudnościŚredni
Ilość porcji10

Będziesz potrzebował

IlośćSkładnik
0,5kg
Biała kiełbasa (Sałatka)
0,1ml
Olej (Sałatka)
0,5kg
Ziemniaki (Sałatka)
0,2kg
Czerwona cebula (Sałatka)
0,2kg
Pieczarki konserwowe (Sałatka)
0,2kg
Ogórki konserwowe (Sałatka)
3szt.
Jajka (Sałatka)
0,1kg
Natka pietruszki (Sałatka)
Sól (Sałatka)
Pieprz (Sałatka)
Olej rzepakowy (Sałatka)
2szt.
Żółtka średnich jajek (Majonez)
375ml
Olej roślinny (Majonez)
1łyżeczka
Ostra musztarda np. Dijon (Majonez)
1łyżeczka
Sok z cytryny (Majonez)
1płaska łyżeczka
Cukier puder (Majonez)
1/4płaska łyżeczka
Sól (Majonez)
1pęczek
Natka pietruszki (Majonez)

CZas na gotowanie

Sałatka:
Krok 1
Ziemniaki i jaja gotujemy w osolonej wodzie, studzimy i kroimy w kostkę.
Krok 2
Pozostałe składniki również kroimy w kostkę i wszystkie poza kiełbasą dodajemy do ziemniaków i jaj. 
Krok 3
Pokrojoną białą kiełbasę podsmażamy, następnie po przestygnięciu dodajemy do sałatki.
Krok 4
Natkę pietruszki siekamy i dodajemy do sałatki doprawiając solą i pieprzem. wszystko mieszamy z olejem lub majonezem.
Majonez:
Krok 1
Żółtka, musztardę, obraną natkę pietruszki, cukier puder i sól umieszczamy w wysokim naczyniu i dolewamy oleju.
Krok 2
Miksujemy blenderem ręcznym,  dodajemy sok z cytryny, uzyskując gładką lekką masę.