Pstrąg solny
Będziesz potrzebował
IlośćSkładnik
1szt.
Pstrąg1szt.
Ogórek1szt.
Jabłko120ml
Cydr30g
Chrzan tarty1szt.
Jajko5g
Sok z cytryny5g
Musztarda50g
Pietruszka100ml
Olej ryżowy100g
Cukier brązowy30g
Pędy buraka1gwiazdka
Anyż100g
Ocet winny białySól
Pieprz
Cukier
CZas na gotowanie
Krok 1
Pstrąga filetujemy, ściągamy skórę. Tak przygotowane filety zasypujemy mieszanką soli i cukru. Odstawiamy na 2 godz. do lodówki.
Krok 2
Ogórka i jabłka przecinamy na pół, wyciągamy nasiona. Następnie kroimy w drobna kostkę i marynujemy w cydrze.
Krok 3
Z cukru brązowego, octu i anyżu robimy zalewę octową. Studzimy i zalewamy pędy buraka.
Krok 4
Olej ryzowy i natkę pietruszki blendujemy w termomixie, i podgrzewamy do 55C. Gotowy olej przelewamy przez drobne sitko, i odstawiamy do lodówki.
Krok 5
Jajko, sok z cytryny, musztardę i chrzan przekładamy do wysokiego, wąskiego naczynia i używając blendera ręcznego robimy majonez.
Krok 6
Pstrąga kroimy na mniejsze kawałki i układamy na przygotowanej wcześniej sałatce z jabłka i ogórka.
Krok 7
Dodajemy majonez chrzanowy, dekorujemy piklowanymi pędami buraka i olejem zielonym.