Pstrąg solny

Czas60 min
Poziom trudnościŚredni
Ilość porcji2

Będziesz potrzebował

IlośćSkładnik
1szt.
Pstrąg
1szt.
Ogórek
1szt.
Jabłko
120ml
Cydr
30g
Chrzan tarty
1szt.
Jajko
5g
Sok z cytryny
5g
Musztarda
50g
Pietruszka
100ml
Olej ryżowy
100g
Cukier brązowy
30g
Pędy buraka
1gwiazdka
Anyż
100g
Ocet winny biały
Sól
Pieprz
Cukier

CZas na gotowanie

Krok 1
Pstrąga filetujemy, ściągamy skórę. Tak przygotowane filety zasypujemy mieszanką soli i cukru. Odstawiamy na 2 godz. do lodówki. 
Krok 2
Ogórka i jabłka przecinamy na pół, wyciągamy nasiona. Następnie kroimy w drobna kostkę i marynujemy w cydrze.
Krok 3
Z cukru brązowego, octu i anyżu robimy zalewę octową. Studzimy i zalewamy pędy buraka.
Krok 4
Olej ryzowy i natkę pietruszki blendujemy w termomixie, i podgrzewamy do 55C. Gotowy olej przelewamy przez drobne sitko, i odstawiamy do lodówki.
Krok 5
Jajko, sok z cytryny, musztardę i chrzan przekładamy do wysokiego, wąskiego naczynia i używając blendera ręcznego robimy majonez.
Krok 6
Pstrąga kroimy na mniejsze kawałki i układamy na przygotowanej wcześniej sałatce z jabłka i ogórka. 
Krok 7
Dodajemy majonez chrzanowy, dekorujemy piklowanymi pędami buraka i olejem zielonym.