Murzin Wielkanocny
Będziesz potrzebował
IlośćSkładnik
500g
Mąka pszenna typ 65030g
Drożdże świeże10g
Cukier10g
Sól1szt.
Jajka40ml
Olej roślinny250ml
Letnia woda500g
Kiełbasa, szynka, schab, wędzonkaCZas na gotowanie
Krok 1
Mąkę przesiewamy. W misce rozcieramy drożdże z cukrem, łyżką mąki i połową wody. Doprowadzamy do temperatury 37 st. C. i odstawiamy na 15 min. Aż drożdże zaczną pracować.
Krok 2
Spienione drożdże dodajemy do mąki. Wbijamy jajko, dodajemy olej i sól. Następnie zagniatamy ciasto i wyrabiamy je przez ok. 10 minut.
Krok 3
Ciasto powinno być elastyczne, formujemy kulkę i odkładamy ją do miski i przykrywamy wilgotną ściereczką.
Krok 4
Odstawiamy do wyrośnięcia na min. 15 minut.
Krok 5
Gdy ciasto rośnie kroimy w kostkę przygotowaną wędlinę.
Krok 6
Wyrośnięte ciasto przekładamy na podsypany mąką blat i rozciągamy rękami prostokąt o grubości ok. 2 cm.
Krok 7
Na ciasto równomiernie wsypujemy kawałki wędlin i całość zawijamy wzdłuż dłuższego boku.
Krok 8
Końce lepimy i tak przygotowane ciasto wkładamy do formy wysmarowanej tłuszczem.
Krok 9
Wierzch murzina smarujemy resztką tłuszczu.
Krok 10
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C. przez około 45 minut.
Krok 11
Po upieczeniu wyjmujemy na kratkę i zostawiamy żeby wystygł.