Murzin Wielkanocny

Czas60 min
Poziom trudnościŚredni
Ilość porcji10

Będziesz potrzebował

IlośćSkładnik
500g
Mąka pszenna typ 650
30g
Drożdże świeże
10g
Cukier
10g
Sól
1szt.
Jajka
40ml
Olej roślinny
250ml
Letnia woda
500g
Kiełbasa, szynka, schab, wędzonka

CZas na gotowanie

Krok 1
Mąkę przesiewamy. W misce rozcieramy drożdże z cukrem, łyżką mąki i połową wody. Doprowadzamy do temperatury 37 st. C. i odstawiamy na 15 min. Aż drożdże zaczną pracować. 
Krok 2
Spienione drożdże dodajemy do mąki. Wbijamy jajko, dodajemy olej i sól. Następnie zagniatamy ciasto i wyrabiamy je przez ok. 10 minut. 
Krok 3
Ciasto powinno być elastyczne, formujemy kulkę i odkładamy ją do miski i przykrywamy wilgotną ściereczką. 
Krok 4
Odstawiamy do wyrośnięcia na min. 15 minut. 
Krok 5
Gdy ciasto rośnie kroimy w kostkę przygotowaną wędlinę. 
Krok 6
Wyrośnięte ciasto przekładamy na podsypany mąką blat i  rozciągamy rękami prostokąt o grubości ok. 2 cm. 
Krok 7
Na ciasto równomiernie wsypujemy kawałki wędlin i całość zawijamy wzdłuż dłuższego boku. 
Krok 8
Końce lepimy i tak przygotowane ciasto wkładamy do formy wysmarowanej tłuszczem. 
Krok 9
Wierzch murzina smarujemy resztką tłuszczu. 
Krok 10
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C. przez około 45 minut. 
Krok 11
Po upieczeniu wyjmujemy na kratkę i zostawiamy żeby wystygł.