Mięso z uda kurczaka w chrupiącej panierce oscypkowej

Będziesz potrzebował
IlośćSkładnik
500g
Mięso z uda kurczaka kurczaka (Kurczak)100g
Mąka pszenna ARO (Kurczak)50g
Mąka ryżowa ARO (Kurczak)50g
Mąka ziemniaczana ARO (Kurczak)5g
Curry MC (Kurczak)500ml
Olej ARO (Kurczak)5g
Papryka wędzona MC (Kurczak)5g
Papryka słodka MC (Kurczak)5g
Papryka cayen MC (Kurczak)3g
Imbir mielony MC (Kurczak)200g
Oscypek - można zastąpić Roladą Ustrzycką MC (Kurczak)Sól (Kurczak)
Pieprz (Kurczak)
Maślanka (Kurczak)
1główka
Czosnek (Sos aioli z pieczonego czosnku i rozmarynu)10ml
Oliwa MC (Sos aioli z pieczonego czosnku i rozmarynu)3gałązki
Rozmaryn MC (Sos aioli z pieczonego czosnku i rozmarynu)150ml
Olej ARO (Sos aioli z pieczonego czosnku i rozmarynu) 1szt.
Jajka ARO (Sos aioli z pieczonego czosnku i rozmarynu)15g
Musztarda dijon (Sos aioli z pieczonego czosnku i rozmarynu)10ml
Miód MC (Sos aioli z pieczonego czosnku i rozmarynu)10ml
Sok z cytryny MC (Sos aioli z pieczonego czosnku i rozmarynu)Sól (Sos aioli z pieczonego czosnku i rozmarynu)
Pieprz (Sos aioli z pieczonego czosnku i rozmarynu)
2szt.
Papryka czerwona (Ajwar z pieczonymi morelami)1szt.
Papryka ramiro (Ajwar z pieczonymi morelami)5ząbków
Czosnek (Ajwar z pieczonymi morelami)10szt.
Morele suszone MC (Ajwar z pieczonymi morelami)1szt.
Papryka pepperoni (Ajwar z pieczonymi morelami)1szt.
Bakłażan (Ajwar z pieczonymi morelami)20ml
Oliwa MC (Ajwar z pieczonymi morelami)6g
Papryka wędzona MC (Ajwar z pieczonymi morelami)20g
Przecier pomidorowy ARO (Ajwar z pieczonymi morelami)10ml
Ocet winny biały MC (Ajwar z pieczonymi morelami)10ml
Miód MC (Ajwar z pieczonymi morelami)Sól (Ajwar z pieczonymi morelami)
Pieprz (Ajwar z pieczonymi morelami)
2szt.
Bakłażan (Moutabbal z nutą korzenna)2ząbki
Czosnek (Moutabbal z nutą korzenna)4szt.
Goździki (Moutabbal z nutą korzenna) 20ml
Oliwa MC (Moutabbal z nutą korzenna)10g
Tahini (Moutabbal z nutą korzenna)5g
Przyprawa do piernika (Moutabbal z nutą korzenna)4gałązki
Tymianek MC (Moutabbal z nutą korzenna)5g
Miód (Moutabbal z nutą korzenna)Sól (Moutabbal z nutą korzenna)
Pieprz (Moutabbal z nutą korzenna)
CZas na gotowanie
Kurczak:
Krok 1
Podudzia z kurczaka płuczemy.
Krok 2
Oscypka trzemy na tarce na grubych oczkach.
Krok 3
Startego oscypka dajemy do suszarki do grzybów lub owoców i suszymy przez 12godz
Krok 4
Wszystkie mąki, wraz z przyprawami i suszonym oscypkiem mieszamy w misce.
Krok 5
Mięso wkładamy do maślanki (możemy pozostawić na godzinę)
Krok 6
Takie pokryte maślanką mięso obtaczamy w przygotowanej panierce i smażymy na głębokim tłuszczu.
Krok 7
Usmażone kawałki kurczaków przekładamy na papier ręcznikowy do osuszenia.
Sos aioli z pieczonego czosnku i rozmarynu:
Krok 1
Czosnek polewamy oliwa i posypujemy solą, zawijamy w folie aluminiową i pieczemy w rozgrzanym piekarnika w 170C. przez 45min
Krok 2
W małym rondelku wlewamy olej wraz z rozmarynem, ogrzewamy do temp. 50C. i odstawiamy do wystygnięcia. Po tym czasie wyjmujemy gałązki rozmarynu.
Krok 3
W wąskim wysokim naczyniu, wbijamy żółtko z jajka, musztardę, szczyptę soli, miód i sok z cytryny, zalewamy zimnym olejem rozmarynowym i blęndujemy na majonez.
Krok 4
Pieczony czosnek obieramy z łusek, robimy z niego pastę i łączymy z powstałym majonezem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Ajwar z pieczonymi morelami:
Krok 1
Papryki oraz bakłażana pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200C. przez 40min. W połowie czasu dorzucamy morele.
Krok 2
Upieczoną paprykę, przekładamy do miski i foliujemy. Odstawiamy na 10min.
Krok 3
Papryki obieramy ze skórki, i pozbywamy nasion.
Krok 4
Warzywa wraz z morelami kroimy na mniejsze kawałki.
Krok 5
Na patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy czosnek i warzywa wraz z morelami przez 10min. Pod koniec smażenia dodajemy przecier pomidorowy.
Krok 6
Blendujemy na gładka masę.
Krok 7
Doprawiamy do smaku, papryka wędzoną, octem, miodem, solą i pieprzem.
Moutabbal z nutą korzenną:
Krok 1
Bakłażana przekrawamy na pół, nacinamy go w kratkę. W szczeliny wkładamy goździki, kładziemy gałązki tymianku i delikatnie skrapiamy olejem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180C. przez 30-35min.
Krok 2
Po wyjęciu oraz ostudzeniu bakłażana, ściągamy z niego skórę i miąższ przekładamy do miski. Dokładamy przyprawy, czosnek i pastę tahini. Blendujemy na gładką masę.
Krok 3
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz miodem.