Kwaśnica z nutą orientu

Czas60 min
Poziom trudnościŚredni
Ilość porcji1

Będziesz potrzebował

IlośćSkładnik
200g
Surowe żeberka
100g
Boczek wędzony MC
3ząbki
Czosnek MC
200g
Kiszona kapusta MC
300g
Ziemniaki MC
3szt.
Liść laurowy MC
3szt.
Ziele angielskie ARO
3g
Majeranek MC
3g
Kminek
30g
Imbir
5g
Chili
10g
Suszone grzyby MC
20g
Suska sechlońska
Sól
Pieprz
Jarmuż do dekoracji

CZas na gotowanie

Krok 1
Żeberka opłukać, pokroić na części z 2 żebrami. Włożyć do garnka, zalać zimną wodą  zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować przez 45min. 
Krok 2
Boczek wędzony pokroić w kostkę. Podsmażyć na patelni bez tłuszczu. Do podsmażonego boczku dokładamy pokrojony w paski imbir i następnie dorzucamy do wywaru.
Krok 3
Wędzone żeberka kroimy na części 1 lub z 2 żeberkami. Dołożyć do wywaru wraz z przyprawami bez majeranku, suszonymi grzybami, chili, suska i pokrojonym w płatki czosnek.
Krok 4
Ziemniaki umyć, obrać i pokroić na kostkę 2cm. Dorzucić do garnka. Gotować przez 20min. 
Krok 5
Kapustę kiszoną odsączyć z płynu. Wodę spod kapusty dolewamy do garnka, kapustę kiszona posiekać i dołożyć do zupy. gotować pod przykryciem przez około 40min. 
Krok 6
Gotową zupę podawać z ziemniakami i kawałkami mięsa. Oprószyć z góry majerankiem i ozdobić kawałkami jarmużu.