Kwaśnica z nutą orientu
Będziesz potrzebował
IlośćSkładnik
200g
Surowe żeberka100g
Boczek wędzony MC3ząbki
Czosnek MC200g
Kiszona kapusta MC300g
Ziemniaki MC3szt.
Liść laurowy MC3szt.
Ziele angielskie ARO3g
Majeranek MC3g
Kminek30g
Imbir5g
Chili10g
Suszone grzyby MC20g
Suska sechlońskaSól
Pieprz
Jarmuż do dekoracji
CZas na gotowanie
Krok 1
Żeberka opłukać, pokroić na części z 2 żebrami. Włożyć do garnka, zalać zimną wodą zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować przez 45min.
Krok 2
Boczek wędzony pokroić w kostkę. Podsmażyć na patelni bez tłuszczu. Do podsmażonego boczku dokładamy pokrojony w paski imbir i następnie dorzucamy do wywaru.
Krok 3
Wędzone żeberka kroimy na części 1 lub z 2 żeberkami. Dołożyć do wywaru wraz z przyprawami bez majeranku, suszonymi grzybami, chili, suska i pokrojonym w płatki czosnek.
Krok 4
Ziemniaki umyć, obrać i pokroić na kostkę 2cm. Dorzucić do garnka. Gotować przez 20min.
Krok 5
Kapustę kiszoną odsączyć z płynu. Wodę spod kapusty dolewamy do garnka, kapustę kiszona posiekać i dołożyć do zupy. gotować pod przykryciem przez około 40min.
Krok 6
Gotową zupę podawać z ziemniakami i kawałkami mięsa. Oprószyć z góry majerankiem i ozdobić kawałkami jarmużu.