Kuch marchewny
DANIE WEGETARIAŃSKIE
Będziesz potrzebował
IlośćSkładnik
150g
Marchewka (Kuch marchewny)4szt.
Jajka L (Kuch marchewny)220g
Cukier biały (Kuch marchewny)2łyżeczki
Miód (Kuch marchewny)350g
Mąka pszenna T 500-600 (Kuch marchewny)2łyżeczki
Soda oczyszczona (Kuch marchewny)1łyżeczka
Cynamon mielony (Kuch marchewny)1łyżeczka
Kardamon mielony (Kuch marchewny)½łyżeczki
Imbir suszony (Kuch marchewny)¼łyżeczki
Gałka muszkatołowa (Kuch marchewny)20ml
Olej rzepakowy (Kuch marchewny)Masło i bułka tarta do oprószenia foremek
150g
Bakalie - orzech włoski 20 g, orzech ziemny bez soli 50 g, rodzynki thompson jumbo 30 g, suszone morele 30 g, śliwka suszona 20 g lub gotowa mieszanka bakali (Kuch marchewny)300g
Cukier puder (Kuch marchewny)100ml
Sok z marchwii (Kuch marchewny)0,5kg
Rokitnik mrożony (Konfitura z rokitnika)180g
Cukier biały (Konfitura z rokitnika)20g
Żelfix 3:1 (Konfitura z rokitnika)10szt.
Kardamon owoce (Konfitura z rokitnika)3g
Imbir mielony (Konfitura z rokitnika)CZas na gotowanie
Konfitura z rokitnika:
Krok 1
Wszystkie składniki mieszamy razem i odstawiamy na 1 godzinę.
Krok 2
Jednokrotnie zagotowujemy w garnku o średnicy co najmniej 30 cm i przelewamy do słoiczków typu weck lub na płaską blachę w celu wystudzenia/ odparowania, następnie do pojemnika.
Kuch marchewny:
Krok 1
Nagrzewamy piekarnik do 180oC
Krok 2
Mąkę przesiewamy wraz z przyprawami i sodą.
Krok 3
Jaja ubijamy na puszystą pianę z cukrem. Dodajemy miód i olej- mieszamy. Następnie dodajemy mąkę z przyprawami i olej powoli mieszając masę. Na sam koniec dodajemy marchewkę i bakalie.
Krok 4
Ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem lub foremki oprószone masłem i bułką tartą i pieczemy około 1 godziny.
Krok 5
Z soku marchewkowego i cukru pudru robimy lukier. W razie potrzeby dodajemy odrobinę więcej soku.
Krok 6
Po wystudzeniu ( najlepiej na drugi dzień ) polewamy lukrem i dekorujemy wedle uznania np. bakaliami i konfiturą z rokitnika.