Królik duszony w śmietanie

Czas60 min
Poziom trudnościŚredni
Ilość porcji1

Będziesz potrzebował

IlośćSkładnik
1szt.
Noga z królika (Królik)
1szt.
Comber z królika (Królik)
4plastry
Szynka wędzona (Królik)
4łyżki
Masło (Królik)
2szt.
Szalotki (Królik)
100ml
Białego wina (Królik)
100ml
Woda (Królik)
100ml
Musztarda francuska (Królik)
Tymianek MAKRO Chef (Królik)
2ząbki
Czosnek (Królik)
100ml
Śmietanki 30% MAKRO Chef (Królik)
½ główki
Czerwona kapusta (Modro Kapusta)
100ml
Ocet winny biały MAKRO Chef (Modro Kapusta)
Sól do smaku (Modro Kapusta)
100g
Boczek MAKRO Chef (Modro Kapusta)
1szt.
Cebula (Modro Kapusta)
2ząbki
Czosnek MAKRO Chef (Modro Kapusta)
100g
Krupniok (Chips z krupnioka)
100g
Tapioka (Chips z krupnioka)
200ml
Woda (Chips z krupnioka)
1kg
Ziemniaki (Szare kluski)
60-80g
Mąki ziemniaczanej ARO (Szare kluski)
1szt.
Jajka (Szare kluski)
Sól (Szare kluski)

CZas na gotowanie

Królik:
Krok 1
W rondelku na średnim ogniu rozgrzewamy olej z odrobiną masła, wkładamy nogę królika. Smażymy do zrumienienia z dwóch stron i wyjmujemy.
Krok 2
Do rondelka dodajemy szalotkę, czosnek i tymianek i kontynuujemy smażenie przez kilka minut aż szalotki mocno się zezłocą. Dodajemy wino i zwiększamy ogień. Przy pomocy drewnianej łyżki mieszamy , dodajemy musztardę oraz wodę i całość ponownie mieszamy doprowadzając do wrzenia. Dodajemy sól do smaku. 
Krok 3
Zmniejszamy ogień i wkładamy do sosu królika i dusimy pod przykryciem 40-50 minut. 
Krok 4
Mięso wyjmujemy. Do sosu dodajemy śmietanę i redukujemy do momentu uzyskania gęstego sosu. 
Krok 5
Comber z królika oczyszczamy i zawijamy w szynkę wędzoną następnie obsmażamy na rozgrzanej patelni z olejem z każdej strony. Dodajemy zimne masło i bastujemy do momentu gdy królik jest sprężysty. Zdejmujemy z patelni i zostawiamy aby odpoczął przed skrojeniem przez 3-4 minuty. 
Modro Kapusta:
Krok 1
Kapustę siekamy w julienne. Następnie blanszujemy w osolonej wodzie przez 3-4 minuty po czym schładzamy w zimnej wodzie. Odsączamy i zakwaszamy octem. 
Krok 2
Cebulę kroimy w kostkę, boczek w grubszą kostkę a czosnek drobno siekamy. 
Krok 3
W rondelku smażymy boczek do momentu gdy jest skarmelizowany i wytopił się z niego cały tłuszcz. 
Krok 4
Dodajemy cebulę i  czosnek i kontynuujemy smażenie. Gdy cebula będzie skarmelizowana dodajemy kapustę i całość dusimy przez 5-10 minut. 
Chips z krupnioka:
Krok 1
Tapiokę płuczemy następnie przekładamy do rondelka. Zalewamy wodą i dodajemy obsmażonego wcześniej krupnioka. 
Krok 2
Całość dobrze mieszamy i gotujemy do momentu gdy tapioka jest ugotowana. 
Krok 3
Zawartość rondelka wylewamy na GN wyłożony pergaminem i rozsmarowujemy bardzo cienko. 
Krok 4
Suszymy w piecu rozgrzanym do 80 st. C przez 3-4 godziny. 
Krok 5
Następnie smażymy we fryturze rozgrzanej do 180 st. C. 
Szare kluski:
Krok 1
Ziemniaki trzemy na drobnej tarce. Odciskamy na gęstym sitku lub gazie. 
Krok 2
Płyn odstawiamy na chwilę, wylewamy wszystko oprócz skrobi, która osadzi się na dnie. 
Krok 3
Skrobię dodajemy do masy ziemniaczanej, dosypujemy mąkę, wbijamy jajko i dobrze mieszamy. 
Krok 4
Masa ma być gęsta. W razie potrzeby dosypujemy więcej mąki. 
Krok 5
Formujemy kluski. 
Krok 6
W szerokim garnku zagotowujemy wodę, solimy ją. 
Krok 7
Sprawdzamy na pierwszej, testowej klusce, czy ciasto jest dostatecznie zwarte i czy nie rozpada się po kontakcie z wodą. 
Krok 8
Gotujemy by pływały swobodnie przez 4-5 minut. Odcedzamy łyżką cedzakową. I serwujemy.