Góralskie kimchi

DANIE WEGETARIAŃSKIE

Czas60 min
Poziom trudnościŚredni
Ilość porcji5

Będziesz potrzebował

IlośćSkładnik
1szt.
Kapusta pekińska
10g
Suszone grzyby MC
50g
Kapusta kiszona
3ząbki
Czosnek MC
30g
Imbir
10g
Sos sojowy MC
5g
Sos rybny
60g
Marchewka
40g
Biała rzepa
30g
Mąka ryżowa
30g
Cukier
10g
Miód ARO
3g
Płatki chili 
Sól

CZas na gotowanie

Krok 1
Kapustę pekińska kroimy na większe kawałki. Przekładamy do miski i solimy. Odstawiamy na 2godz.  Od czasu do czasu dociskając kapustę.
Krok 2
Suszone grzyby gotujemy w małym rondelku przez 15 min. Następnie ugotowane grzyby kromy w cienkie paski. Zachowujemy płyn spod gotowania grzybów. 
Krok 3
Czosnek i imbir obieramy i ucieramy w moździerzu na gładka masę. Gotową pastę łączymy z sosem sojowym i rybnym. Odstawiamy na 1godz.
Krok 4
Marchewkę i biała rzepę obieramy, biała rzepę wraz z marchewką kroimy na cienkie plasterki.
Krok 5
W małym rondelku mieszamy zimną wodę z mąka ryzową i powoli ją ogrzewamy. Dokładamy cukier i trochę wody spod gotowania grzybów. Gotujemy do uzyskania kleiku. 
Krok 6
Kapustę odciskamy z nadmiaru wody, przekładamy do nowej miski gdzie łączymy wszystkie składniki które przygotowaliśmy. Mieszamy dokładnie. I przekładamy do ¾ wysokości słoika. Zakręcamy i zostawiamy w pomieszczeniu z temperatura pokojową.
Krok 7
Następnego dnia otwieramy słoik, po czym go zakręcamy i wkładamy do lodówki. Czynność powtarzamy co 2 dni. Az przez 2tyg. 
Krok 8
Po 2 tyg. Wyciągamy kimchi z słoika do miski, mieszamy z kapusta kiszoną płatkami chili i doprawiamy miodem.