Góralskie kimchi
DANIE WEGETARIAŃSKIE
Będziesz potrzebował
IlośćSkładnik
1szt.
Kapusta pekińska10g
Suszone grzyby MC50g
Kapusta kiszona3ząbki
Czosnek MC30g
Imbir10g
Sos sojowy MC5g
Sos rybny60g
Marchewka40g
Biała rzepa30g
Mąka ryżowa30g
Cukier10g
Miód ARO3g
Płatki chili Sól
CZas na gotowanie
Krok 1
Kapustę pekińska kroimy na większe kawałki. Przekładamy do miski i solimy. Odstawiamy na 2godz. Od czasu do czasu dociskając kapustę.
Krok 2
Suszone grzyby gotujemy w małym rondelku przez 15 min. Następnie ugotowane grzyby kromy w cienkie paski. Zachowujemy płyn spod gotowania grzybów.
Krok 3
Czosnek i imbir obieramy i ucieramy w moździerzu na gładka masę. Gotową pastę łączymy z sosem sojowym i rybnym. Odstawiamy na 1godz.
Krok 4
Marchewkę i biała rzepę obieramy, biała rzepę wraz z marchewką kroimy na cienkie plasterki.
Krok 5
W małym rondelku mieszamy zimną wodę z mąka ryzową i powoli ją ogrzewamy. Dokładamy cukier i trochę wody spod gotowania grzybów. Gotujemy do uzyskania kleiku.
Krok 6
Kapustę odciskamy z nadmiaru wody, przekładamy do nowej miski gdzie łączymy wszystkie składniki które przygotowaliśmy. Mieszamy dokładnie. I przekładamy do ¾ wysokości słoika. Zakręcamy i zostawiamy w pomieszczeniu z temperatura pokojową.
Krok 7
Następnego dnia otwieramy słoik, po czym go zakręcamy i wkładamy do lodówki. Czynność powtarzamy co 2 dni. Az przez 2tyg.
Krok 8
Po 2 tyg. Wyciągamy kimchi z słoika do miski, mieszamy z kapusta kiszoną płatkami chili i doprawiamy miodem.