Gofr z pieczonym bakłażanem

DANIE WEGETARIAŃSKIE

Czas60 min
Poziom trudnościŚredni
Ilość porcji5

Będziesz potrzebował

IlośćSkładnik
170g
Mąka pszenna tortowa ARO
200ml
Mleko
70ml
Woda gazowana
50g
Masło ARO
3szt.
Jajka ARO
5g
Proszek do pieczenia ARO
Sól
100g
Bakłażan MC nr 727182
70g
Bryndza
30g
Jogurt naturalny MC
10g
Natka pietruszka MC
3g
Papryka słodka MC
10g
Wędzona papryka MC
5ml
Ocet jabłkowy MC
20g
Cukier brązowy MC
Papryka ostra MC
Olej ARO

CZas na gotowanie

Krok 1
Mąkę przesiewamy do miski.
Krok 2
Masło rozpuszczamy.
Krok 3
Z jajek oddzielamy żółtko od białka. Następnie żółtka, wraz z reszta składników dorzucamy do miski z mąka. Miksujemy na gładka masę.
Krok 4
Białka ubijamy na sztywna pianę z szczyptą soli.
Krok 5
Delikatnie łączymy białka z powstała masą.
Krok 6
Smażymy gofry w rozgrzanej gofrownicy przez 6-7min.
Krok 7
Z bryndzy i jogurtu robimy pastę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 
Krok 8
Bakłażan kroimy w paski po długości o grubości 2cm , marynujemy w occie, przyprawach, cukrze, soli i delikatnie polewamy olejem. Odstawiamy na 10min. 
Krok 9
Na rozgrzanej patelni grillujemy bakłażana z obydwu stron.
Krok 10
Gofra smarujemy pastą z bryndzy, posypujemy natką pietruszki a na górę kładziemy grillowany bakłażan.