Gofr z pieczonym bakłażanem
DANIE WEGETARIAŃSKIE

Będziesz potrzebował
IlośćSkładnik
170g
Mąka pszenna tortowa ARO200ml
Mleko70ml
Woda gazowana50g
Masło ARO3szt.
Jajka ARO5g
Proszek do pieczenia AROSól
100g
Bakłażan MC nr 72718270g
Bryndza30g
Jogurt naturalny MC10g
Natka pietruszka MC3g
Papryka słodka MC10g
Wędzona papryka MC5ml
Ocet jabłkowy MC20g
Cukier brązowy MCPapryka ostra MC
Olej ARO
CZas na gotowanie
Krok 1
Mąkę przesiewamy do miski.
Krok 2
Masło rozpuszczamy.
Krok 3
Z jajek oddzielamy żółtko od białka. Następnie żółtka, wraz z reszta składników dorzucamy do miski z mąka. Miksujemy na gładka masę.
Krok 4
Białka ubijamy na sztywna pianę z szczyptą soli.
Krok 5
Delikatnie łączymy białka z powstała masą.
Krok 6
Smażymy gofry w rozgrzanej gofrownicy przez 6-7min.
Krok 7
Z bryndzy i jogurtu robimy pastę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 8
Bakłażan kroimy w paski po długości o grubości 2cm , marynujemy w occie, przyprawach, cukrze, soli i delikatnie polewamy olejem. Odstawiamy na 10min.
Krok 9
Na rozgrzanej patelni grillujemy bakłażana z obydwu stron.
Krok 10
Gofra smarujemy pastą z bryndzy, posypujemy natką pietruszki a na górę kładziemy grillowany bakłażan.