Zapiekany ziemniak z tuńczykiem

GLUTEN FREE

Czas60 min
Poziom trudnościŚredni
Ilość porcji1

Będziesz potrzebował

IlośćSkładnik
0,20kg
MC ziemniak czerwony 5 kg
0,05kg
MC kukurydza s. Słodka 2,5 kg
0,01kg
Cebula
0,10kg
MC tuńczyk SJ 1705 G kaw. olej.
0,03kg
Aro musztarda stołowa 5 kg
0,05l
Aro śmietana 18%
0,05kg
Pomidor cherry 500 g
0,03kg
MC szczypior 500 g
sól
pieprz
papryka suszona w płatkach

CZas na gotowanie

Krok 1
Ziemniaki myjemy pod bieżącą wodą, a następnie gotujemy w mundurkach.
Krok 2
Ugotowane i wychłodzone ziemniaki nacinamy wzdłuż.  
Krok 3
Tuńczyka rozdrabniamy widelcem. Następnie przekładamy do miski i mieszamy z musztardą, solą, pieprzem, posiekanym szczypiorkiem, kukurydzą i pokrojoną w drobną kostkę cebulą. 
Krok 4
Ziemniaka przekładamy na blachę do pieczenia. Nakładamy na niego farsz i zapiekamy w piecu w temp. 180 stopni. przez ok. 10 min.
Krok 5
Zapieczone ziemniaki podajemy z kwaśną śmietaną i pomidorkami koktajlowymi.