Wegańskie Curry Chunks

z ryżem jaśminowym

Czas przygotowania: 120 min

Trudność: średnia

Będziesz potrzebował

IlośćSkładnik
5g
Czerwona pasta curry
400g
Mleko kokosowe MAKRO Chef
20g
Sos rybny 
10szt.
Suszone liście kafiru
10g
Galangal św. ze skórą
10g
Imbir świeży
1szt.
Trawa cytrynowa
15g
Olej do smażenia
160g
Papryka czerwona bez gnazd nasiennych
160g
Bakłażan
80g
Cebula czerwona obrana MAKRO Chef
160g
Cukinia zielona
1doniczka
Bazylia MAKRO Chef
1doniczka
Kolendra MAKRO Chef
400g
Veggie natural chunks MAKRO Chef (przednio rozmrożony)
Warzywa parzone
Sól ARO do smaku
30g
Olej rzepakowy ARO
200g
Ryż jaśminowy MAKRO Chef
100g
Ocet ryżowy
100g
Cukier kokosowy

CZas na gotowanie

Baza na 4 porcje
Liście kafiru moczymy dzień wcześniej w zimnej wodzie. Pastę curry i czosnek przesmażamy na oleju, po czym zalewamy mlekiem kokosowym. Dodajemy pozostałe składniki - imbir i galangal w plasterkach, tłuczoną trawę cytrynową oraz rwane liście kafiru i jednokrotnie zagotowujemy. Odstawiamy na kilka godzin, po czym cedzimy przez gazę lub ściereczkę perforowaną, dokładnie wyciskając.
Warzywa (4 porcje)
Warzywa kroimy pod skosem w 3-4 cm kawałki. Gotujemy na parze przez 5 minut lub parzymy i gotujemy w gorącej wodzie przez 3 minuty. Po tym czasie studzimy, równomiernie rozkładając na płaskiej blasze.
Ryż (4 porcje)
Ryż płuczemy kilkukrotnie w zimnej wodzie. Cukier kokosowy rozpuszczamy w wodzie przez zagotowanie, a po ostudzeniu dodajemy ocet ryżowy. Opłukany ryż zalewamy zimną wodą (1 cm ponad powierzchnię ryżu) i zagotowujemy pod przykryciem. Po tym czasie zmniejszamy moc palnika do minimum i dalej pod przykryciem gotujemy 10-15 minut - nie mieszamy. Wyłączamy palnik i sprawdzamy stopień ugotowania ryżu. Przed wydaniem doprawiamy wcześniej przygotowaną zalewą - nie solimy.
Wykonanie
Na patelni przesmażamy Veggie natural chunks do zarumienienia. Zalewamy bazą i dodajemy wszystkie parzone warzywa oraz pędy bambusa. Następnie dodajemy świeżo rwane liście bazylii i kolendry. Redukujemy na największej mocy palnika, doprawiamy solą i sokiem z limonki i wykładamy do miseczek. Ryż serwujemy oddzielnie.