Wegańskie Curry Chunks
z ryżem jaśminowym
Będziesz potrzebował
IlośćSkładnik
5g
Czerwona pasta curry400g
Mleko kokosowe MAKRO Chef20g
Sos rybny 10szt.
Suszone liście kafiru10g
Galangal św. ze skórą10g
Imbir świeży1szt.
Trawa cytrynowa15g
Olej do smażenia160g
Papryka czerwona bez gnazd nasiennych160g
Bakłażan80g
Cebula czerwona obrana MAKRO Chef160g
Cukinia zielona1doniczka
Bazylia MAKRO Chef1doniczka
Kolendra MAKRO Chef400g
Veggie natural chunks MAKRO Chef (przednio rozmrożony)Warzywa parzone
Sól ARO do smaku
30g
Olej rzepakowy ARO200g
Ryż jaśminowy MAKRO Chef100g
Ocet ryżowy100g
Cukier kokosowyCZas na gotowanie
Baza na 4 porcje
Liście kafiru moczymy dzień wcześniej w zimnej wodzie. Pastę curry i czosnek przesmażamy na oleju, po czym zalewamy mlekiem kokosowym. Dodajemy pozostałe składniki - imbir i galangal w plasterkach, tłuczoną trawę cytrynową oraz rwane liście kafiru i jednokrotnie zagotowujemy. Odstawiamy na kilka godzin, po czym cedzimy przez gazę lub ściereczkę perforowaną, dokładnie wyciskając.
Warzywa (4 porcje)
Warzywa kroimy pod skosem w 3-4 cm kawałki. Gotujemy na parze przez 5 minut lub parzymy i gotujemy w gorącej wodzie przez 3 minuty. Po tym czasie studzimy, równomiernie rozkładając na płaskiej blasze.
Ryż (4 porcje)
Ryż płuczemy kilkukrotnie w zimnej wodzie. Cukier kokosowy rozpuszczamy w wodzie przez zagotowanie, a po ostudzeniu dodajemy ocet ryżowy. Opłukany ryż zalewamy zimną wodą (1 cm ponad powierzchnię ryżu) i zagotowujemy pod przykryciem. Po tym czasie zmniejszamy moc palnika do minimum i dalej pod przykryciem gotujemy 10-15 minut - nie mieszamy. Wyłączamy palnik i sprawdzamy stopień ugotowania ryżu. Przed wydaniem doprawiamy wcześniej przygotowaną zalewą - nie solimy.
Wykonanie
Na patelni przesmażamy Veggie natural chunks do zarumienienia. Zalewamy bazą i dodajemy wszystkie parzone warzywa oraz pędy bambusa. Następnie dodajemy świeżo rwane liście bazylii i kolendry. Redukujemy na największej mocy palnika, doprawiamy solą i sokiem z limonki i wykładamy do miseczek. Ryż serwujemy oddzielnie.