Tofu wędzone ze szpinakiem
GLUTEN FREE, DANIE WEGETARIAŃSKIE
Będziesz potrzebował
IlośćSkładnik
0,1kg
Polsoja tofu wędzone 200 g0,2kg
Mc szpinak liście porc. 2,5 kg0,01kg
Czosnek0,01kg
MC papryka jalapeno 680 g0,01kg
Aro słonecznik łuskany 2 kg0,05l
MC śmietanka uht 30% 1 l0,05l
Aro olej rzepakowy0,1kg
Cebula dymka 1 pęcz.sól
pieprz
cukier trzcinowy
CZas na gotowanie
Krok 1
Cebulę dymkę oczyszczamy, białą część kroimy w drobną kostkę, a część zieloną siekamy. Obrany czosnek kroimy w plastry.
Krok 2
Szpinak rozmrażamy i odciskamy z wody. Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni i odstawiamy na bok.
Krok 3
Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę i podsmażamy. Następnie dodajemy czosnek, posiekane jalapeno, szpinak, zieloną część cebuli dymki, całość zalewamy śmietanką. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Zagotowujemy.
Krok 4
Tofu w całości grillujemy z obu stron na rozgrzanej patelni grillowej, następnie kroimy w paski i układamy na szpinaku.
Krok 5
Danie podajemy posypane prażonymi nasionami słonecznika.