Skrzydełka z kurczaka z kefirem naturalnym
Będziesz potrzebował
IlośćSkładnik
0,3kg
Skrzydło kurczaka ok.2,5 kg vac 0,1kg
Por0,15kg
Marchew 1kg0,1kg
Aro kefir 2% 400 g naturalny 0,1kg
Mc cebula czerwona 5 kg0,01kg
Mc czosnek ząbki obrany 500g0,05l
Aro olej rzepakowy 1l0,01kg
Mc szczypior 500 g sól morska
czarny pieprz
majeranek
papryka słodka
tymianek
cukier do smaku
CZas na gotowanie
Krok 1
Skrzydełka oczyszczamy i przekładamy do miski.
Krok 2
W osobnym naczyniu przygotowujemy marynatę. Obieramy i kroimy czosnek. Dodajemy kefir naturalny, paprykę słodką, sól, pieprz czarny, tymianek i całość mieszamy a następnie łączymy ze skrzydełkami.
Krok 3
Skrzydełka marynujemy w lodówce przez 2 godziny.
Krok 4
Umyte i oczyszczone warzywa kroimy w następujący sposób : marchew w długie słupki, cebulę czerwoną w ćwiartki, pora w grube plastry około 2cm.
Krok 5
Tak przygotowane warzywa skrapiamy olejem rzepakowym, doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą cukru, a następnie przekładamy na blachę do pieczenia.
Krok 6
Zamarynowane skrzydełka wyjmujemy z miski i rozkładamy na blachę wysmarowaną olejem a następnie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160 C razem z blachą z warzywami.
Krok 7
Całość pieczemy około 40minut.
Krok 8
Danie podajemy posypane pokrojonym świeżym szczypiorem.