Skrzydełka z kurczaka z kefirem naturalnym

Czas60 min
Poziom trudnościŚredni
Ilość porcji1

Będziesz potrzebował

IlośćSkładnik
0,3kg
Skrzydło kurczaka ok.2,5 kg vac 
0,1kg
Por
0,15kg
Marchew 1kg
0,1kg
Aro kefir 2% 400 g naturalny 
0,1kg
Mc cebula czerwona 5 kg
0,01kg
Mc czosnek ząbki obrany 500g
0,05l
Aro olej rzepakowy 1l
0,01kg
Mc szczypior 500 g 
sól morska
czarny pieprz
majeranek
papryka słodka
tymianek
cukier do smaku

CZas na gotowanie

Krok 1
Skrzydełka oczyszczamy i przekładamy do miski. 
Krok 2
W osobnym naczyniu przygotowujemy marynatę. Obieramy i kroimy czosnek. Dodajemy kefir naturalny, paprykę słodką, sól, pieprz czarny, tymianek i całość mieszamy a następnie łączymy ze skrzydełkami.
Krok 3
Skrzydełka marynujemy w lodówce przez 2 godziny.
Krok 4
Umyte i oczyszczone warzywa kroimy w następujący sposób : marchew w długie słupki, cebulę czerwoną w ćwiartki, pora w grube plastry około 2cm.
Krok 5
Tak przygotowane warzywa skrapiamy olejem rzepakowym, doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą cukru, a następnie przekładamy na blachę do pieczenia. 
Krok 6
Zamarynowane skrzydełka wyjmujemy z miski i rozkładamy na blachę wysmarowaną olejem a następnie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160 C razem z blachą z warzywami. 
Krok 7
Całość pieczemy około 40minut. 
Krok 8
Danie podajemy posypane pokrojonym świeżym szczypiorem.