Risotto z krewetkami zawijanymi w paski ziemniaków i strączkami edamame

Czas60 min
Poziom trudnościŚredni
Ilość porcji10

Będziesz potrzebował

IlośćSkładnik
1kg
Krewetki zawijane w paski ziemniaków
0,6kg
Ryż arborio
0,3kg
Cebula krojona
0,1kg
Czosnek plastry
Masło 
0,5kg
Strączki edamame
0,1kg
Kolendra świeża
0,1kg
Ser dojrzewający
0,4l
Bulion warzywny
0,4l
Wino białe
sól
pieprz czarny

CZas na gotowanie

Krok 1
Olej we frytkownicy rozgrzewamy do 170 C.
Krok 2
Cebulę podsmażamy na patelni z rozgrzanym olejem. Dodajemy czosnek, a następnie wsypujemy ryż arborio i całość mieszamy.
Krok 3
Do ryżu dodajemy wino i odparowujemy alkohol. Następnie dodajemy bulion warzywny i gotujemy przez około 10 min., aż ryż będzie miękki. Pod koniec wykańczamy kawałkiem masła i startym parmezanem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 4
Krewetki oraz edamame przygotowujemy zgodnie z instrukcją załączoną na opakowaniach.
Krok 5
Krewetki podajemy z risotto i strączkami edamame.