Risotto z krewetkami zawijanymi w paski ziemniaków i strączkami edamame
Będziesz potrzebował
IlośćSkładnik
1kg
Krewetki zawijane w paski ziemniaków0,6kg
Ryż arborio0,3kg
Cebula krojona0,1kg
Czosnek plastryMasło
0,5kg
Strączki edamame0,1kg
Kolendra świeża0,1kg
Ser dojrzewający0,4l
Bulion warzywny0,4l
Wino białesól
pieprz czarny
CZas na gotowanie
Krok 1
Olej we frytkownicy rozgrzewamy do 170 C.
Krok 2
Cebulę podsmażamy na patelni z rozgrzanym olejem. Dodajemy czosnek, a następnie wsypujemy ryż arborio i całość mieszamy.
Krok 3
Do ryżu dodajemy wino i odparowujemy alkohol. Następnie dodajemy bulion warzywny i gotujemy przez około 10 min., aż ryż będzie miękki. Pod koniec wykańczamy kawałkiem masła i startym parmezanem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 4
Krewetki oraz edamame przygotowujemy zgodnie z instrukcją załączoną na opakowaniach.
Krok 5
Krewetki podajemy z risotto i strączkami edamame.