Placki z cukinii z łososiem wędzonym i kwaśną śmietaną

Czas60 min
Poziom trudnościŚredni
Ilość porcji1

Będziesz potrzebował

IlośćSkładnik
0,20kg
Cukinia zielona
0,10kg
Łosoś brzuszki wędzone
0,01kg
Aro śmietana 18%
0,01kg
Aro jaja
0,10l
Aro olej rzepakowy
0,05kg
Aro mąka uniwersalna
0,01kg
MC szczypiorek
0,01kg
Czosnek 
sól
pieprz

CZas na gotowanie

Krok 1
Cukinię myjemy pod bieżącą, zimną wodą. Odcinamy oba końce, nie obieramy ze skórki.
Krok 2
Umytą cukinie ścieramy na tarce na średnich oczkach. Delikatnie solimy, mieszamy i odstawiamy na 20 min. po czym odciskamy z niej nadmiar wody.  
Krok 3
Do miski z cukinią wbijamy jajko. Czosnek obieramy i przepuszczamy przez praskę, następnie dodajemy do cukinii. Szczypiorek siekamy i dodajemy do masy. 
Krok 4
Następnie dodajemy mąkę i wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. 
Krok 5
Na rozgrzaną patelnie wlewamy olej. Łyżką odmierzamy porcję każdego placka. Porcję kładziemy na rozgrzanym oleju i smażymy do zarumienienia z obu stron. Po usmażeniu przekładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć tłuszcz.
Krok 6
Danie podajemy z łososiem oraz z kwaśną śmietaną.