Placki z cukinii z łososiem wędzonym i kwaśną śmietaną
![](https://cdn.metro-online.com/-/media/Project/MCW/PL_Makro/zdjecia-przepisy-inspiracje-receptury/Zbiorczy-folder/Placki-z-cukinii-z-lososiem-wedzonym-i-kwasna-smietana.jpg?rev=05e53ff7c06f4d2c9eb764039176aef1&w=1392&hash=6718D344426606FD43BF94D4103F1C39)
Będziesz potrzebował
IlośćSkładnik
0,20kg
Cukinia zielona0,10kg
Łosoś brzuszki wędzone0,01kg
Aro śmietana 18%0,01kg
Aro jaja0,10l
Aro olej rzepakowy0,05kg
Aro mąka uniwersalna0,01kg
MC szczypiorek0,01kg
Czosnek sól
pieprz
CZas na gotowanie
Krok 1
Cukinię myjemy pod bieżącą, zimną wodą. Odcinamy oba końce, nie obieramy ze skórki.
Krok 2
Umytą cukinie ścieramy na tarce na średnich oczkach. Delikatnie solimy, mieszamy i odstawiamy na 20 min. po czym odciskamy z niej nadmiar wody.
Krok 3
Do miski z cukinią wbijamy jajko. Czosnek obieramy i przepuszczamy przez praskę, następnie dodajemy do cukinii. Szczypiorek siekamy i dodajemy do masy.
Krok 4
Następnie dodajemy mąkę i wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Krok 5
Na rozgrzaną patelnie wlewamy olej. Łyżką odmierzamy porcję każdego placka. Porcję kładziemy na rozgrzanym oleju i smażymy do zarumienienia z obu stron. Po usmażeniu przekładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć tłuszcz.
Krok 6
Danie podajemy z łososiem oraz z kwaśną śmietaną.