Pieczona papryka, kasza jaglana, imbir, marakuja
GLUTEN FREE, DANIE WEGETARIAŃSKIE
Będziesz potrzebował
IlośćSkładnik
1,8kg
Papryka biała0,2kg
Cebula biała MC0,1kg
Czosnek kostka MC2kg
Pomarańcza MC0,2kg
Imbir0,5kg
Kasza jaglana ARO0,1kg
Pestki dyni MC0,4kg
Marakuja0,4l
Olej rzepakowy Aro0,1kg
Szczypior MC1l
Mleko kokosowe MC0,5kg
Mini marchew0,1kg
Bazylia czerwona MC0,1kg
Rukiew wodna MCsól
pieprz czarny
CZas na gotowanie
Krok 1
Szczypiorek kroimy. Cebulę i imbir obieramy i kroimy w kostkę o boku 3 mm. następnie wrzucamy do rondelka z rozgrzanym olejem. Całość podsmażamy przez około 1 minutę i dodajemy czosnek. Mieszamy, wsypujemy kaszę jaglaną, wlewamy mleko kokosowe i doprawiamy solą. Kaszę gotujemy około 15 minut nie mieszając. Gotową kaszę odstawiamy na 5 min. pod przykryciem.
Krok 2
Pomarańcze parzymy, obieramy ze skóry, którą następnie kroimy w cienkie paseczki, a z pozostałej pomarańczy wyciskamy sok. Na małą patelnię wlewamy sok z pomarańczy, dodajemy pokrojoną skórkę, cukier trzcinowy i miąższ ze świeżej marakuji. Całość zagotowujemy i odstawiamy.
Krok 3
Łuskane pestki dyni prażymy na rozgrzanej suchej patelni.
Krok 4
Mini marchewki kroimy na desce wzdłuż i przekładamy na małą patelnię z niewielką ilością oleju. Posypujemy cukrem trzcinowym i pieprzem i całość karmelizujemy przez około 3 minuty.
Krok 5
Paprykę myjemy, przekrajamy wzdłuż na pół, wyjmujemy gniazda nasienne i faszerujemy ugotowaną kaszą jaglaną. Następnie przekładamy na blaszkę do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temp.180C i pieczemy przez około 15 minut. 6.Zapieczoną paprykę podajemy z karmelizowaną mini marchewką, sosem z marakuji i pomarańczy, prażonymi pestkami dyni i świeżymi ziołami.