Pieczona papryka, kasza jaglana, imbir, marakuja

GLUTEN FREE, DANIE WEGETARIAŃSKIE

Czas60 min
Poziom trudnościŚredni
Ilość porcji10

Będziesz potrzebował

IlośćSkładnik
1,8kg
Papryka biała
0,2kg
Cebula biała MC
0,1kg
Czosnek kostka MC
2kg
Pomarańcza MC
0,2kg
Imbir
0,5kg
Kasza jaglana ARO
0,1kg
Pestki dyni MC
0,4kg
Marakuja
0,4l
Olej rzepakowy Aro
0,1kg
Szczypior MC
1l
Mleko kokosowe MC
0,5kg
Mini marchew
0,1kg
Bazylia czerwona MC
0,1kg
Rukiew wodna MC
sól
pieprz czarny

CZas na gotowanie

Krok 1
Szczypiorek kroimy. Cebulę i imbir obieramy i kroimy w kostkę o boku 3 mm. następnie wrzucamy do rondelka z rozgrzanym olejem. Całość podsmażamy przez około 1 minutę i dodajemy czosnek. Mieszamy, wsypujemy kaszę jaglaną, wlewamy mleko kokosowe i doprawiamy solą. Kaszę gotujemy około 15 minut nie mieszając. Gotową kaszę odstawiamy na 5 min. pod przykryciem. 
Krok 2
Pomarańcze parzymy, obieramy ze skóry, którą następnie kroimy w cienkie paseczki, a z pozostałej pomarańczy wyciskamy sok. Na małą patelnię wlewamy sok z pomarańczy, dodajemy pokrojoną skórkę, cukier trzcinowy i miąższ ze świeżej marakuji. Całość zagotowujemy i odstawiamy.
Krok 3
Łuskane pestki dyni prażymy na rozgrzanej suchej patelni.
Krok 4
Mini marchewki kroimy na desce wzdłuż i przekładamy na małą patelnię z niewielką ilością oleju. Posypujemy cukrem trzcinowym i pieprzem i całość karmelizujemy przez około 3 minuty.
Krok 5
Paprykę myjemy, przekrajamy wzdłuż na pół, wyjmujemy gniazda nasienne i faszerujemy ugotowaną kaszą jaglaną. Następnie przekładamy na blaszkę do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temp.180C i pieczemy przez około 15 minut. 6.Zapieczoną paprykę podajemy z karmelizowaną mini marchewką, sosem z marakuji i pomarańczy, prażonymi pestkami dyni i świeżymi ziołami.