Naleśnik gryczany z czarną fasolą

DANIE WEGETARIAŃSKIE

Czas60 min
Poziom trudnościŚredni
Ilość porcji1

Będziesz potrzebował

IlośćSkładnik
0,20kg
Ziemniaki kulinarne 2 kg
0,05kg
Cebula ultra bag 1 kg
0,05l
Aro olej rzepakowy 1 l
0,10kg
Melvit mąka 1 kg gryczana
0,05kg
Aro mąka T500 1 kg wrocławska
0,05kg
Jajka kurka wolna m 10 szt.
0,01kg
MC czosnek ząbki obrany 500 g
0,10kg
MC por krojony 2,5 kg
0,05kg
MC ser mozzarella wióry 2 kg
0,10kg
Dawtona Fasola 400 g czarna
0,10kg
Pomidor b.serce żebrow. 500 g
0,01kg
Mikro liście groszku 50 g
0,01kg
Szczypiorek 200 g
sól
czarny pieprz
papryka suszona ostra i słodka
suszony lubczyk
curry
cukier do smaku

CZas na gotowanie

Krok 1
Ziemniaki myjemy, obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy, odstawiamy do wystygnięcia. Następnie ścieramy na tarce na grubych oczkach.
Krok 2
Obydwie mąki przesiewamy do miski, dodajemy jajko, 100 ml zimnej wody, 5 ml oleju, szczyptę soli, suszony lubczyk i razem wszystko miksujemy na gładkie ciasto naleśnikowe. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste dodajemy zimną wodę, aby uzyskać odpowiedną konsystencję.
Krok 3
Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju, na blady kolor ponieważ będą jeszcze obsmażane z farszem. Na jedną porcję możemy usmażyć jeden duży lub dwa mniejsze naleśniki.
Krok 4
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju na patelni, dodajemy odmrożony por oraz świeżo wyciśnięty przez praskę czosnek i całość smażymy przez 1 min.
Krok 5
Następnie dodajemy starte ugotowane ziemniaki, przyprawy, odsączoną czarną fasolę, połowę sera i całość dokładnie mieszamy.
Krok 6
Na upieczony duży naleśnik (lub dwa małe) nakładamy przygotowany farsz, zwijamy w rulon zawijając boki naleśnika do środka. Tak przygotowane naleśniki obsmażamy na patelni z obu stron na złoty kolor lub zapiekamy w piecu przez ok. 10 min. w 180 stopniach. 
Krok 7
Gorące gotowe naleśniki posypujemy pozostałym serem i podajemy z pokrojonym pomidorem sercowym, posiekanym szczypiorkiem i liśćmi groszku.