Naleśnik gryczany z czarną fasolą
DANIE WEGETARIAŃSKIE
Będziesz potrzebował
IlośćSkładnik
0,20kg
Ziemniaki kulinarne 2 kg0,05kg
Cebula ultra bag 1 kg0,05l
Aro olej rzepakowy 1 l0,10kg
Melvit mąka 1 kg gryczana0,05kg
Aro mąka T500 1 kg wrocławska0,05kg
Jajka kurka wolna m 10 szt.0,01kg
MC czosnek ząbki obrany 500 g0,10kg
MC por krojony 2,5 kg0,05kg
MC ser mozzarella wióry 2 kg0,10kg
Dawtona Fasola 400 g czarna0,10kg
Pomidor b.serce żebrow. 500 g0,01kg
Mikro liście groszku 50 g0,01kg
Szczypiorek 200 gsól
czarny pieprz
papryka suszona ostra i słodka
suszony lubczyk
curry
cukier do smaku
CZas na gotowanie
Krok 1
Ziemniaki myjemy, obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy, odstawiamy do wystygnięcia. Następnie ścieramy na tarce na grubych oczkach.
Krok 2
Obydwie mąki przesiewamy do miski, dodajemy jajko, 100 ml zimnej wody, 5 ml oleju, szczyptę soli, suszony lubczyk i razem wszystko miksujemy na gładkie ciasto naleśnikowe. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste dodajemy zimną wodę, aby uzyskać odpowiedną konsystencję.
Krok 3
Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju, na blady kolor ponieważ będą jeszcze obsmażane z farszem. Na jedną porcję możemy usmażyć jeden duży lub dwa mniejsze naleśniki.
Krok 4
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju na patelni, dodajemy odmrożony por oraz świeżo wyciśnięty przez praskę czosnek i całość smażymy przez 1 min.
Krok 5
Następnie dodajemy starte ugotowane ziemniaki, przyprawy, odsączoną czarną fasolę, połowę sera i całość dokładnie mieszamy.
Krok 6
Na upieczony duży naleśnik (lub dwa małe) nakładamy przygotowany farsz, zwijamy w rulon zawijając boki naleśnika do środka. Tak przygotowane naleśniki obsmażamy na patelni z obu stron na złoty kolor lub zapiekamy w piecu przez ok. 10 min. w 180 stopniach.
Krok 7
Gorące gotowe naleśniki posypujemy pozostałym serem i podajemy z pokrojonym pomidorem sercowym, posiekanym szczypiorkiem i liśćmi groszku.