Mintaj zapiekany w porach

GLUTEN FREE

Czas60 min
Poziom trudnościŚredni
Ilość porcji1

Będziesz potrzebował

IlośćSkładnik
0,18kg
Aro mintaj filet b/s
0,08kg
MC por krojony
0,01kg
Czosnek 1kg
0,03kg
Aro ser żółty edamski
0,03kg
Papryka słodka mix
0,01kg
Aro jaja
0,1kg
Aro śmietanka UHT 12%
0,01kg
MC natka pietruszki
0,1kg
MC ziemniak sałatkowy 
sól
pieprz
bazylia suszona
płatki chilli
cukier
gałka muszkatołowa

CZas na gotowanie

Krok 1
Fileta z mintaja rozmrażamy, dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym z nadmiaru wody. Następnie przyprawiamy. 
Krok 2
Rybę przekładamy do naczynia żaroodpornego. 
Krok 3
Pora kroimy w cieńkie plastry, paprykę w paski a ziemniaka w drobną kostkę i posypujemy nimi rybę tak, aby była w całości przykryta. 
Krok 4
Jajka ubijamy ze śmietanką i doprawiamy do smaku. Ser trzemy na tarce jarzynowej i dodajemy do jajek i śmietany. Całość mieszamy. 
Krok 5
Rybę zalewamy sosem i pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok. 20 min. 
Krok 6
Ciepłe danie posypujemy natką pietruszki.