Makrela z brukselką i kuskusem

Czas60 min
Poziom trudnościŚredni
Ilość porcji1

Będziesz potrzebował

IlośćSkładnik
0,20kg
P makrela patroszona rozmr.
0,08kg
Melvit kuskus perłowy 400 g
0,11kg
Brukselka 1 kg
0,10kg
MC cytryna 1 kg
0,03kg
ARO masło extra 200 g
0,02kg
Cebula szalotka 1 kg
0,01l
MC ocet winny biały 1 l
0,01kg
MC szczaw 1 szt.
sól
czarny pieprz
cukier

CZas na gotowanie

Krok 1
Makrelę oczyszczamy i filetujemy, następnie zanurzamy w roztworze 2% solanki na 20 min.
Krok 2
Kuskus płuczemy w zimnej wodzie, następnie wrzucamy do wrzątku w proporcji 1 do 1,5. Doprawiamy i gotujemy przez ok. 15 min. do miękkości. Następnie odcedzamy. Po ugotowaniu kaszy ścieramy skórkę cytryny, doprawiamy i mieszamy.
Krok 3
Cebulę szalotkę kroimy w pół plastry i marynujemy w 100 ml zagotowanej wody z octem, cukrem i solą w proporcjach 10g/10g/10g/5g przez 1h.  
Krok 4
Brukselkę myjemy i gotujemy w garnku z  osoloną wodą do miękkości. 
Krok 5
Filety z makreli wyjmujemy z solanki, ściągamy błonę znajdującą się na skórze wzdłuż całego fileta i smażymy na rozgrzanym maśle na patelni skórą do dołu.
Krok 6
Gotową rybę podajemy z kuskus, brukselką, marynowaną cebulą i liściem szczawiku.