Kurczak z rodzynkami i orzeszkami ziemnymi

Czas60 min
Poziom trudnościŚredni
Ilość porcji1

Będziesz potrzebował

IlośćSkładnik
0,30kg
Podudzia kurczaka
0,08kg
Aro kasza jaglana 3 kg
0,01kg
HS rodzynki luksusowe 1 kg
0,01kg
MC miód 1,3 kg lipowy
0,01kg
Aro orzech ziemny smażony 1,5 kg
0,05kg
Cebula ultra bag
0,02l
Aro olej rzepakowy
0,03kg
MC roszponka myta 500 g
0,01l
MC oliwa EV 1 l
sól
pieprz
kurkuma
cynamon

CZas na gotowanie

Krok 1
Kaszę jaglaną gotujemy w garnku we wrzącej osolonej wodze, w ilości półtora razy większej od kaszy. Odcedzamy i odstawiamy na bok.
Krok 2
Cebulę obieramy, kroimy w piórka oraz podsmażamy na patelni z rozgrzanym olejem.
Krok 3
Cebulę obieramy, kroimy w piórka oraz podsmażamy na patelni z rozgrzanym olejem.
Krok 4
Do kurczaka dodajemy rodzynki, miód i orzeszki ziemne. Całość zalewamy 200 ml zimnej wody. Garnek przykrywamy pokrywką i dusimy do momentu, aż mięso będzie miękkie.
Krok 5
Do rondelka dodajemy ugotowaną kaszę, całość mieszamy i jeszcze raz doprawiamy solą i pieprzem. 
Krok 6
Danie podajemy z roszponką skropioną oliwą z oliwek.