Kurczak kukurydziany, burak pieczony i grzyby
Będziesz potrzebował
IlośćSkładnik
1,8kg
Filet kurczak kukurydziany0,5kg
Burak METRO Chef0,1kg
Czosnek METRO Chef0,5kg
Grzyby Shii-take METRO Chef 0,6kg
Kalafior METRO Chef0,1kg
Śmietanka 30% METRO Chef0,3kg
Masło Aro0,1kg
Szczawik METRO Chef0,1kg
Tymianek cięty METRO Chef0,1l
Oliwa truflowa0,2kg
Grzyby Shimeji brązowe0,1l
Sos sojowy0,5l
Sok jabłkowy Aro0,5l
Ocet winny biały METRO Chef0,1l
Mleko 3,2%sól
pieprz
cukier trzcinowy
CZas na gotowanie
Krok 1
Buraki zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temp.180C. Pieczemy przez około godzinę do miękkości.
Krok 2
Upieczone buraki odstawiamy na bok żeby wystygły. Następnie wyjmujemy je z folii, obieramy ze skóry i drobno siekamy na desce. Przekładamy do miski i doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 3
Kalafior gotujemy w mleku, aż będzie miękki. Następnie odcedzamy i przekładamy do wysokiego pojemnika. Dodajemy podgrzaną śmietankę, doprawiamy i blendujemy na gładkie puree i odstawiamy na bok.
Krok 4
Grzyby shimeji oczyszczamy, zagotowujemy w soku jabłkowym z dodatkiem octu przez około 3 minuty i odstawiamy.
Krok 5
Grzyby shiitake karmelizujemy na rozgrzanej patelni w sosie sojowym i cukrze trzcinowym z dodatkiem listków tymianku przez około 3 minuty. Gotowe odstawiamy na bok i marynujemy przez około 30minut.
Krok 6
Filet z kurczaka kukurydzianego z kostką oczyszczamy, następnie smażymy na rozgrzanej patelni z masłem na wolnym ogniu przez około 13 minut. Pod koniec smażenia dodajemy czosnek pokrojony na plasterki i skrapiamy kurczaka oliwą truflową.
Krok 7
Upieczony filet kroimy na desce na pół wzdłuż fileta. Przekładamy na talerz i podajemy z puree z kalafiora, pieczonym burakiem, marynowanymi grzybami shimeji, karmelizowanymi grzybami shii-take oraz szczawikiem krwistym.