Kurczak kukurydziany, burak pieczony i grzyby

Czas60 min
Poziom trudnościŚredni
Ilość porcji10

Będziesz potrzebował

IlośćSkładnik
1,8kg
Filet kurczak kukurydziany
0,5kg
Burak METRO Chef
0,1kg
Czosnek METRO Chef
0,5kg
Grzyby Shii-take METRO Chef 
0,6kg
Kalafior METRO Chef
0,1kg
Śmietanka 30% METRO Chef
0,3kg
Masło Aro
0,1kg
Szczawik METRO Chef
0,1kg
Tymianek cięty METRO Chef
0,1l
Oliwa truflowa
0,2kg
Grzyby Shimeji brązowe
0,1l
Sos sojowy
0,5l
Sok jabłkowy Aro
0,5l
Ocet winny biały METRO Chef
0,1l
Mleko 3,2%
sól
pieprz
cukier trzcinowy

CZas na gotowanie

Krok 1
Buraki zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temp.180C. Pieczemy przez około godzinę do miękkości.
Krok 2
Upieczone buraki odstawiamy na bok żeby wystygły. Następnie wyjmujemy je z folii,  obieramy ze skóry i drobno siekamy na desce. Przekładamy do miski i doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 3
Kalafior gotujemy w mleku, aż będzie miękki. Następnie odcedzamy i przekładamy do wysokiego pojemnika. Dodajemy podgrzaną śmietankę, doprawiamy i blendujemy na gładkie puree i odstawiamy na bok.
Krok 4
Grzyby shimeji oczyszczamy, zagotowujemy w soku jabłkowym z dodatkiem octu przez około 3 minuty i odstawiamy.
Krok 5
Grzyby shiitake karmelizujemy na rozgrzanej patelni w sosie sojowym i cukrze trzcinowym z dodatkiem listków tymianku przez około 3 minuty. Gotowe odstawiamy na bok i marynujemy przez około 30minut.
Krok 6
Filet z kurczaka kukurydzianego z kostką oczyszczamy, następnie smażymy na rozgrzanej patelni z masłem na wolnym ogniu przez około 13 minut. Pod koniec smażenia dodajemy czosnek pokrojony na plasterki i skrapiamy kurczaka oliwą truflową.
Krok 7
Upieczony filet kroimy na desce na pół wzdłuż fileta. Przekładamy na talerz i podajemy z puree z kalafiora, pieczonym burakiem, marynowanymi grzybami shimeji, karmelizowanymi grzybami shii-take oraz szczawikiem krwistym.