Krem z dyni i białej czekolady, palona biała czekolada i konfitura z dyni i moreli

Czas60 min
Poziom trudnościŚredni
Ilość porcji10

Będziesz potrzebował

IlośćSkładnik
1,8kg
Dynia Kostka METRO Chef 
0,1kg
Pestki Dyni METRO Chef
2,5kg
Śmietanka UHT 30% METRO Chef
0,5kg
Masło Extra ARO
1kg
Cukier Trzcinowy METRO Chef
1,8kg
Czekolada Biała ARO
0,5kg
Mąka uniwersalna ARO
0,1kg
Żelatyna Spożywcza ARO
0,5kg
Morela Suszona ARO
4szt.
Jaja ARO

CZas na gotowanie

Krok 1
Dynię wrzucamy do rondelka i zalewamy 150 ml śmietanki. Gotujemy przez około 15 minut, po czym blendujemy do uzyskania aksamitnego puree. 
Krok 2
Z 70ml wody i 70g cukru przygotowujemy syrop cukrowy i odstawiamy do wystudzenia. 
Krok 3
Żółtka i połowę puree dyniowego dodajemy do wystudzonego syropu i emulgujemy. 
Krok 4
Zagotowujemy 100 ml śmietanki. Po zagotowaniu temperujemy z masą z żółtek, syropu i puree i ponownie podgrzewamy do 82 st. C mieszając od czasu do czasu. 
Krok 5
Do miski wrzucamy 100g białej czekolady i wlewamy powstałą masę dyniową, dodajemy żelatynę i całość mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia, po czym odkładamy do lodówki. 
Krok 6
Z 50g cukru, mąki i masła robimy kruszonkę i pieczemy ją na blaszce do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. przez około 10 min. 
Krok 7
Pozostałą część białej czekolady pieczemy również przez około 10 min. po czym rozdrabniamy widelcem przyspieszając odparowanie wilgoci i dodajemy do wcześniej przygotowanej kruszonki. Całość mieszamy. 
Krok 8
Pestki dyni smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną masła, aż zmienią kolor. Następnie dodajemy do kruszonki. 
Krok 9
Morele przekładamy do rondelka, dodajemy pozostały cukier, pozostałe puree z dyni i zagotowujemy do uzyskania konsystencji konfitury.
Krok 10
Krem z dyni serwujemy na kruszonce z konfiturą z moreli i prażonymi pestkami dyni.