Krem z dyni i białej czekolady, palona biała czekolada i konfitura z dyni i moreli
![](https://cdn.metro-online.com/-/media/Project/MCW/PL_Makro/zdjecia-przepisy-inspiracje-receptury/Zbiorczy-folder/Krem_z_dyni_i_biaej_czekolady.jpg?rev=66a328caf0124f3f83600eb397f1c7e1&w=1392&hash=8C87B5EDEE443CA2440B1BB179BA5C43)
Będziesz potrzebował
IlośćSkładnik
1,8kg
Dynia Kostka METRO Chef 0,1kg
Pestki Dyni METRO Chef2,5kg
Śmietanka UHT 30% METRO Chef0,5kg
Masło Extra ARO1kg
Cukier Trzcinowy METRO Chef1,8kg
Czekolada Biała ARO0,5kg
Mąka uniwersalna ARO0,1kg
Żelatyna Spożywcza ARO0,5kg
Morela Suszona ARO4szt.
Jaja AROCZas na gotowanie
Krok 1
Dynię wrzucamy do rondelka i zalewamy 150 ml śmietanki. Gotujemy przez około 15 minut, po czym blendujemy do uzyskania aksamitnego puree.
Krok 2
Z 70ml wody i 70g cukru przygotowujemy syrop cukrowy i odstawiamy do wystudzenia.
Krok 3
Żółtka i połowę puree dyniowego dodajemy do wystudzonego syropu i emulgujemy.
Krok 4
Zagotowujemy 100 ml śmietanki. Po zagotowaniu temperujemy z masą z żółtek, syropu i puree i ponownie podgrzewamy do 82 st. C mieszając od czasu do czasu.
Krok 5
Do miski wrzucamy 100g białej czekolady i wlewamy powstałą masę dyniową, dodajemy żelatynę i całość mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia, po czym odkładamy do lodówki.
Krok 6
Z 50g cukru, mąki i masła robimy kruszonkę i pieczemy ją na blaszce do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. przez około 10 min.
Krok 7
Pozostałą część białej czekolady pieczemy również przez około 10 min. po czym rozdrabniamy widelcem przyspieszając odparowanie wilgoci i dodajemy do wcześniej przygotowanej kruszonki. Całość mieszamy.
Krok 8
Pestki dyni smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną masła, aż zmienią kolor. Następnie dodajemy do kruszonki.
Krok 9
Morele przekładamy do rondelka, dodajemy pozostały cukier, pozostałe puree z dyni i zagotowujemy do uzyskania konsystencji konfitury.
Krok 10
Krem z dyni serwujemy na kruszonce z konfiturą z moreli i prażonymi pestkami dyni.