Jajko w koszulce z groszkiem cukrowym i grillowanymi pomidorkami cherry
DANIE WEGETARIAŃSKIE, GLUTEN FREE
Będziesz potrzebował
IlośćSkładnik
10szt.
Jaja ARO0,5kg
Pomidor cherry MC0,1kg
Szpinak baby METRO Chef0,3kg
Orzech laskowy ARO0,1l
Sos sojowy METRO Chef0,1l
Oliwa METRO Chef0,1l
Ocet winny METRO Chef0,1kg
Groszek cukrowy0,2l
Olej rzepakowy ARO0,5kg
Kasza gryczana nie palona METRO Chef sól
pieprz różowy
pieprz czarny
CZas na gotowanie
Krok 1
Kaszę gryczaną gotujemy w garnku we wrzącej, osolonej wodzie, tak aby ją całkowicie rozgotować. Następnie rozgotowaną kaszę blendujemy na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem i rozciągamy na macie silikonowej, do uzyskania cienkiej warstwy.
Krok 2
Matę z kaszą przekładamy na blachę i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 80C. i suszymy przez około 4 godziny.
Krok 3
Wysuszony chips wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem do temp. około 170C. i smażymy przez około 10 sekund. Wyjmujemy z oleju i osuszamy na ręczniku papierowym i odkładamy.
Krok 4
Orzechy laskowe prażymy na suchej rozgrzanej patelni do chwili, aż się zarumienią. Następnie ściągamy z nich skórę i siekamy na desce na mniejsze kawałki.
Krok 5
Pomidorki cherry kroimy na pól i grillujemy na suchej patelni grillowej przez około 4 minuty.
Krok 6
Groszek cukrowy kroimy w paski i przekładamy na patelnię z rozgrzanym olejem, smażymy przez około 2 minuty. Zdejmujemy z ognia i dodajemy liście szpinaku, sos sojowy i doprawiamy pieprzem. Całość delikatnie mieszamy.
Krok 7
Jajko wybijamy do garnka z wrzącą wodą z dodatkiem soli i octu i gotujemy przez około 3 minuty.
Krok 8
Na talerzu układamy gotowe grillowane pomidorki i groszek cukrowy z liśćmi szpinaku. Na środku układamy gorące, odsączone z wody jajko w koszulce i chips z kaszy gryczanej.
Krok 9
Całość posypujemy orzechami prażonymi, różowym i czarnym pieprzem