Gulasz z czerwonej soczewicy z pomarańczą
DANIE WEGETARIAŃSKIE, GLUTEN FREE
Będziesz potrzebował
IlośćSkładnik
0,10kg
Aro soczewica 5 kg czerwona0,05kg
Cebula ultra bag0,01kg
Czosnek0,05kg
MC ziemniak czerwony 5 kg0,15kg
MC papryka paski mix 2,5 kg0,01l
MC sos 1l sojowy0,20kg
MC pomarańcze na sok valencia 5 kg0,02l
Aro olej rzepakowy0,01kg
Pietruszka natka0,2kg
MC szpinak baby 500 gsól
pieprz mielony
papryka wędzona
kurkuma
majeranek
CZas na gotowanie
Krok 1
Soczewicę płuczemy w zimnej wodzie, odcedzamy i odstawiamy na bok. Do garnka wlewamy dwa razy tyle wody, co soczewicy. Dodajemy sól i zagotowujemy. Soczewicę wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy do momentu, aż będzie al dente.
Krok 2
Ziemniaki oczyszczamy i kroimy w kostkę ok. 1,5 cm na 1,5 cm i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Ugotowane ziemniaki odcedzamy i odstawiamy na bok.
Krok 3
Pomarańczę obieramy, filetujemy i odstawiamy na bok.
Krok 4
Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy przyprawy i mieszamy.
Krok 5
Cebulę kroimy w półplasterki, czosnek siekamy i podsmażamy przez ok. 2 min.
Krok 6
Następnie dodajemy odmrożony mix papryk i smażymy przez ok. 3 min. Dodajemy ugotowane ziemniaki i soczewicę. Całość doprawiamy sosem sojowym i zalewamy niewielką ilością wody, następnie dusimy przez ok. 5 min.
Krok 7
Do gotowego gorącego dania dodajemy liście szpinaku i pomarańczę, a następnie podajemy z posiekaną natką pietruszki.