Gulasz wołowy z orzechową kaszą gryczaną
Będziesz potrzebował
IlośćSkładnik
0,20kg
Mięso wołowe drobne 70/30 vac0,06kg
Cebula ultra bag 1 kg0,01l
Aro olej rzepakowy 1 l0,08kg
Aro kasza gryczana 500 g0,05kg
Aro mąka T500 1 kg wrocławska0,04kg
Aro orzech laskowy łuskany 1,5 kg0,15kg
Surówka colesław 3kg0,01l
MC sos 1 l sojowy0,01kg
MC szczaw 1 szt.sól
czarny pieprz
piri-piri
liść laurowy
ziele angielskie
cukier do smaku
CZas na gotowanie
Krok 1
Wołowinę oczyszczamy, następnie kroimy w kostkę o grubości 2 cm na 2 cm. Osuszamy ręcznikiem papierowym. Oprószamy w mące i obsmażamy na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy razem.
Krok 2
Następnie dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, sos sojowy, rozmaryn i zalewamy całość gorącą wodą, ponad poziom mięsa.
Krok 3
Mięso dusimy do miękkości pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Pod koniec duszenia dodajemy przyprawę piri-piri i sól do smaku.
Krok 4
Orzechy laskowe prażymy na suchej patelni, następnie studzimy. Zdejmujemy z nich osłonkę i drobno siekamy.
Krok 5
Kaszę gryczaną płuczemy w zimnej wodzie.
Krok 6
Do garnka wlewamy wodę w proporcji 2:1 w stosunku do kaszy (160 g wody na 80 g kaszy).
Krok 7
Solimy wodę, doprowadzamy do wrzenia i dodajemy kaszę.
Krok 8
Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu do momentu, w którym kasza wchłonie cały płyn.
Krok 9
Ugotowaną kaszę odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 min.
Krok 10
Następnie zdejmujemy pokrywkę i czekamy kolejne kilka minut. Dzięki temu kasza będzie sypka.
Krok 11
W małym rondelku przygotowaną kaszą mieszamy z posiekanymi orzechami i odrobiną oleju. Podgrzewamy i doprawiamy do smaku. Przygotowaną kaszę podajemy z gulaszem, surówką colesław i listkami szczawiu.