Gołąbki z sosem pieczarkowym
DANIE WEGETARIAŃSKIE
Będziesz potrzebował
IlośćSkładnik
0,12kg
Kapusta włoska 1 szt. Kal. 60,10kg
Aro włoszczyzna 2,5 kg0,08kg
MC kasza bulgur 2 kg0,01kg
Pietruszka nać 500 g0,01kg
Goccia oliwa ev 250 ml trufla0,10kg
Pieczarka portobello 400 g0,02kg
CC jacob riesling 750 ml BPW0,03kg
MC śmietanka UHT 30% 1 l0,01kg
Koperek 500 g0,02kg
Cebula szalotka 1 kg0,03kg
MC czosnek ząbki obrany 500 g0,01kg
Kamis musztarda francuska 185 g0,05kg
PF jajka kurka wolna l 10 szt.0,04kg
Aro olej rzepakowy 1 l0,01kg
MC szczaw 1 szt.sól
czarny pieprz
CZas na gotowanie
Krok 1
Kapustę dzielimy na liście, blanszujemy w gorącej wodzie przez 2-3 min., aż liście zmiękną i przekładamy je do wody z lodem.
Krok 2
Kaszę bulgur gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 15 min., następnie odcedzamy i odstawiamy.
Krok 3
Włoszczyznę smażymy na oleju.
Krok 4
Gdy warzywa zmiękną, zdejmujemy z ognia, dodajemy posiekany koperek i natkę pietruszki. Wsypujemy ostudzoną kaszę, dodajemy jajko, przyprawiamy pierzem i solą. Dokładnie mieszamy.
Krok 5
Gotowy farsz zawijamy w liście kapusty. Przygotowane gołąbki układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 120 stopni na ok. 15 min.
Krok 6
Pieczarki Portobello podsmażamy na oleju, dodajemy poszatkowaną szalotkę i czosnek. Gdy zmiękną podlewamy je białym winem. Dodajemy śmietankę, musztardę francuską z gorczycą i koperek. Gdy sos zgęstnieje doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 7
Danie dekorujemy szczawikiem, skrapiamy oliwą truflową. Podajemy z powstałym sosem.