Gołąbki z sosem pieczarkowym

DANIE WEGETARIAŃSKIE

Czas60 min
Poziom trudnościŚredni
Ilość porcji1

Będziesz potrzebował

IlośćSkładnik
0,12kg
Kapusta włoska 1 szt. Kal. 6
0,10kg
Aro włoszczyzna  2,5 kg
0,08kg
MC kasza bulgur 2 kg
0,01kg
Pietruszka nać 500 g
0,01kg
Goccia oliwa ev 250 ml trufla
0,10kg
Pieczarka portobello 400 g
0,02kg
CC jacob riesling 750 ml BPW
0,03kg
MC śmietanka UHT 30% 1 l
0,01kg
Koperek  500 g
0,02kg
Cebula szalotka 1 kg
0,03kg
MC czosnek ząbki obrany 500 g
0,01kg
Kamis musztarda francuska 185 g
0,05kg
PF jajka kurka wolna l 10 szt.
0,04kg
Aro olej rzepakowy 1 l
0,01kg
MC szczaw 1 szt.
sól
czarny pieprz

CZas na gotowanie

Krok 1
Kapustę dzielimy na liście, blanszujemy w gorącej wodzie przez 2-3 min., aż liście zmiękną i przekładamy je do wody z lodem.   
Krok 2
Kaszę bulgur gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 15 min., następnie odcedzamy i odstawiamy.
Krok 3
Włoszczyznę smażymy na oleju.
Krok 4
Gdy warzywa zmiękną, zdejmujemy z ognia, dodajemy posiekany koperek i natkę pietruszki. Wsypujemy ostudzoną kaszę, dodajemy jajko, przyprawiamy pierzem i solą. Dokładnie mieszamy. 
Krok 5
Gotowy farsz zawijamy w liście kapusty. Przygotowane gołąbki układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 120 stopni na ok. 15 min.
Krok 6
Pieczarki Portobello podsmażamy na oleju, dodajemy poszatkowaną szalotkę i czosnek. Gdy zmiękną podlewamy je białym winem. Dodajemy śmietankę, musztardę francuską z gorczycą i koperek. Gdy sos zgęstnieje doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 7
Danie dekorujemy szczawikiem, skrapiamy oliwą truflową. Podajemy z powstałym sosem.