Dorsz w sosie brokułowym z pierożkami szpinakowymi

Czas60 min
Poziom trudnościŚredni
Ilość porcji10

Będziesz potrzebował

IlośćSkładnik
1,8kg
Dorsz czarny filet
1kg
Pierogi ze szpinakiem
0,6kg
Grilowane warzywa
0,5kg
Brokuły
0,5l
Śmietanka
0,4l
Olej rzepakowy
sól
pieprz

CZas na gotowanie

Krok 1
Rybę oczyszczamy i obsmażamy na patelni z rozgrzanym olejem, następnie doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowy.
Krok 2
Brokuły rozmrażamy, następnie rozdrabniamy i obsmażamy na rozgrzanej patelni z olejem, jak będą miękkie dolewamy śmietankę i całość doprawiamy solą i pieprzem, redukujmy sos do uzyskania średniej gęstości.
Krok 3
Pierożki przygotowujemy zgodnie z instrukcją załączoną na opakowaniu.
Krok 4
Na rozgrzanej patelni podsmażamy grillowane warzywa. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 
Krok 5
Rybę podajemy z pierożkami i grilowanymi warzywami oraz sosem brokułowym.