Curry z kurczaka z ciecierzycą i kaszą jaglaną
![](https://cdn.metro-online.com/-/media/Project/MCW/PL_Makro/zdjecia-przepisy-inspiracje-receptury/Zbiorczy-folder/Curry-z-kurczaka-z-ciecierzyca-i-kasza-jaglana.jpg?rev=36c4eea1c0d946ce8c5a539d3ecb51cb&w=1392&hash=7405FAE6C6873ABA346B126AF0FC2B65)
Będziesz potrzebował
IlośćSkładnik
0,30kg
Uda kurczaka0,10kg
Cebula ultra bag0,01kg
Czosnek0,10kg
Ciecierzyca0,10kg
Śmietanka 18% uht0,01kg
Aro przyprawa 3 kg curry0,10l
Mleko kokosowe0,01l
Aro olej rzepakowy0,01kg
Pietruszka natka0,10kg
Aro kasza jaglana0,10kg
Pulpa pomidorowasól
pieprz
papryka wędzona
CZas na gotowanie
Krok 1
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 stopni.
Krok 2
Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z instrukcją załączoną na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy.
Krok 3
Cebulę oraz czosnek drobno siekamy i smażymy w rondelku pod przykryciem przez ok. 5 min.
Krok 4
Dodajemy pulpę pomidorową oraz ciecierzycę i gotujemy przez kolejne 15 min. na małym ogniu.
Krok 5
Śmietankę i mleko kokosowe łączymy razem i dodajemy do gotującego się sosu. Przyprawiamy solą i pieprzem i kontynuujemy gotowanie przez kolejne 5 min.
Krok 6
Gdy kurczak jest upieczony wkładamy go do gotującego się sosu. Całość serwujemy z posiekaną natką pietruszki i kaszą jaglaną.