Canelloni z kurczakiem
![](https://cdn.metro-online.com/-/media/Project/MCW/PL_Makro/zdjecia-przepisy-inspiracje-receptury/Zbiorczy-folder/Canelloni_z_kurczakiem.jpg?rev=d7cd7359b5b94e94b3520eb85170dd49&w=1392&hash=CFAC7A4B289AA728C253CFB98D79F86D)
Będziesz potrzebował
IlośćSkładnik
1,4kg
Kurczak gotowany0,5kg
Makaron Cannelloni1kg
Warzywa mrożone po tajsku2l
Mleko0,8kg
Ser wiórki0,5kg
Mąka pszenna0,5kg
Masło0,1kg
Kolendra0,1l
Olej rzepakowysól
pieprz
gałka muszkatołowa
CZas na gotowanie
Krok 1
Mrożonego kurczaka rozmrażamy.
Krok 2
Na rozgrzaną patelnie z olejem wrzucamy warzywa tajskie i prażymy je przez około 5 min. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie dodajemy kurczaka i smażymy przez kolejne 5 min.
Krok 3
W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i robimy jasną zasmażkę. Do zasmażki wlewamy mleko o temperaturze pokojowej i mieszamy. Gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszając. Całość doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Krok 4
Spód naczynia żaroodpornego smarujemy olejem.
Krok 5
Makaron faszerujemy warzywami i kurczakiem, następnie układamy w przygotowanym naczyniu żaroodpornym.
Krok 6
Nadziane cannelloni, zalewamy gotowym sosem i posypujemy serem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 C. przez około 15 min.
Krok 7
Kolendrę grubo siekamy.
Krok 8
Gotowe cannelloni podajemy z posiekaną kolendrą.