Canelloni z kurczakiem

Czas60 min
Poziom trudnościŚredni
Ilość porcji10

Będziesz potrzebował

IlośćSkładnik
1,4kg
Kurczak gotowany
0,5kg
Makaron Cannelloni
1kg
Warzywa mrożone po tajsku
2l
Mleko
0,8kg
Ser wiórki
0,5kg
Mąka pszenna
0,5kg
Masło
0,1kg
Kolendra
0,1l
Olej rzepakowy
sól
pieprz
gałka muszkatołowa

CZas na gotowanie

Krok 1
Mrożonego kurczaka rozmrażamy.
Krok 2
Na rozgrzaną patelnie z olejem wrzucamy warzywa tajskie i prażymy je przez około 5 min. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie dodajemy kurczaka i smażymy przez kolejne 5 min.
Krok 3
W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i robimy jasną zasmażkę.  Do zasmażki wlewamy mleko o temperaturze pokojowej i mieszamy. Gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszając. Całość doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. 
Krok 4
Spód naczynia żaroodpornego smarujemy olejem.
Krok 5
Makaron faszerujemy warzywami i kurczakiem, następnie układamy w przygotowanym naczyniu żaroodpornym.
Krok 6
Nadziane cannelloni, zalewamy gotowym sosem i posypujemy serem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 C. przez około 15 min.
Krok 7
Kolendrę grubo siekamy.
Krok 8
Gotowe cannelloni podajemy z posiekaną kolendrą.