Cały kalafior pieczony w palonym maśle z kaparami, winogronami i miętą
GLUTEN FREE, DANIE WEGETARIAŃSKIE
Będziesz potrzebował
IlośćSkładnik
4kg
Kalafior1,5kg
ARO Masło Ekstra0,2kg
Winogrono0,1kg
METRO Chef Mięta0,1kg
METRO Chef Rodzynki sułtańskie0,1kg
METRO Chef Pestki dyni0,2l
METRO Chef Śmietanka 30%0,1kg
METRO Chef Kapary w Zalewiesól
pieprz czarny młotkowany
CZas na gotowanie
Krok 1
Kalafiora obieramy z liści, korzeń kroimy w cienkie plastry.
Krok 2
Masło rozpuszczamy na rozgrzanej patelni do momentu , aż zacznie się pienić. Na patelni kładziemy całego (przygotowanego wcześniej) kalafiora i smażymy bastując pieniącym się masłem od czasu do czasu.
Krok 3
Kalafiora polewamy masłem do momentu, aż będzie miękki.
Krok 4
Posiekany korzeń kalafiora przekładamy do rondelka i zalewamy śmietanką. Gotujemy pod przykryciem przez około 5 minut po czym przyprawiamy solą i pieprzem i blendujemy do uzyskania aksamitnego pure.
Krok 5
Masło pozostałe po usmażeniu kalafiora przelewamy przez sitko do rondelka. Następnie dodajemy posiekane kapary, pestrki dyni, rodzynki i miętę. Wszystko razem delikatnie podgrzewamy uzyskując w ten sposób sos.
Krok 6
Upieczonego kalafiora podajemy na pure z kalafiora z sosem z palonego masła z kaparami, mięta i plastrami winogron.