Cały kalafior pieczony w palonym maśle z kaparami, winogronami i miętą

GLUTEN FREE, DANIE WEGETARIAŃSKIE

Czas60 min
Poziom trudnościŚrednie
Ilość porcji10

Będziesz potrzebował

IlośćSkładnik
4kg
Kalafior
1,5kg
ARO Masło Ekstra
0,2kg
Winogrono
0,1kg
METRO Chef Mięta
0,1kg
METRO Chef Rodzynki sułtańskie
0,1kg
METRO Chef Pestki dyni
0,2l
METRO Chef Śmietanka 30%
0,1kg
METRO Chef Kapary w Zalewie
sól
pieprz czarny młotkowany

CZas na gotowanie

Krok 1
Kalafiora obieramy z liści, korzeń kroimy w cienkie plastry.
Krok 2
Masło rozpuszczamy na rozgrzanej patelni do momentu , aż zacznie się pienić. Na patelni kładziemy całego (przygotowanego wcześniej) kalafiora i smażymy bastując pieniącym się masłem od czasu do czasu.
Krok 3
Kalafiora polewamy masłem do momentu, aż będzie miękki. 
Krok 4
Posiekany korzeń kalafiora przekładamy do rondelka i zalewamy śmietanką. Gotujemy pod przykryciem przez około 5 minut po czym przyprawiamy solą i pieprzem i blendujemy do uzyskania aksamitnego pure.
Krok 5
Masło pozostałe po usmażeniu kalafiora przelewamy przez sitko do rondelka. Następnie dodajemy posiekane kapary, pestrki dyni, rodzynki i miętę. Wszystko razem delikatnie podgrzewamy uzyskując w ten sposób sos. 
Krok 6
Upieczonego kalafiora podajemy na pure z kalafiora z sosem z palonego masła z kaparami, mięta i plastrami winogron.