Burger z kurczaka marynowanego w maślance z kimchi

Czas60 min
Poziom trudnościŚredni
Ilość porcji10

Będziesz potrzebował

IlośćSkładnik
2kg
Udo Kurczaka
1l
Maślanka Naturalna
0,5kg
ARO Mąka Uniwersalna
0,2kg
ARO Skrobia Ziemniaczana
10szt.
Bułka Hamburgerowa duża
1kg
Kimchi
1kg
ARO Majonez
0,5kg
MC Pomidor
0,1kg
MC Sałata Lodowa
0,1kg
Ogórek
3l
ARO Olej rzepakowy
sól
pieprz czarny młotkowany
kmin rzymski
przyprawa curry
papryka słodka
papryka cayenne

CZas na gotowanie

Krok 1
Udo kurczaka oczyszczamy i umieszczamy w maślance, następnie odstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny. 
Krok 2
Mąkę, skrobię ziemniaczaną i wszystkie przyprawy łączymy w miseczce i dobrze mieszamy.
Krok 3
Bułkę do burgera przekrajamy w pół i grillujemy do uzyskania odpowiedniego koloru. 
Krok 4
Udko z kurczaka wyjmujemy z marynaty i panierujemy z obu stron, następnie smażymy na oleju rozgrzanym do 160 st. C. przez ok 8 minut. 
Krok 5
Po usmażeniu kurczaka podajemy w grillowanej bułce posmarowanej majonezem z sałatą lodową, pomidorem i ogórkiem pokrojonym w plastry oraz kimchi.