Brukselka z pieczarkami pod beszamelem
DANIE WEGETARIAŃSKIE
Będziesz potrzebował
IlośćSkładnik
0,30kg
MC brukselka 24/30 2,5 kg0,20l
Mleko 3,2%0,01kg
MC cebula czerwona obrana 2 kg0,01kg
MC ser mozzarella wióry 2 kg miesz.0,02kg
Aro masło extra 200 g0,02kg
Aro mąką uniwersalna0,10kg
Pieczarka0,03kg
Aro słonecznik łuskany0,01kg
Natka pietruszki sól
pieprz
gałka muszkatołowa
cukier
CZas na gotowanie
Krok 1
Pieczarki i cebulę czerwoną oczyszczamy i kroimy w ćwiartki. Słonecznik łuskany prażymy na suchej patelni i odstawiamy na bok.
Krok 2
Brukselkę odmrażamy i oczyszczamy, a następnie wrzucamy do garnka z wrzącą osoloną wodą i cukrem. Gotujemy przez ok. 8 min. i odcedzamy.
Krok 3
W rondelku zagotowujemy mleko.
Krok 4
Następnie przygotowujemy beszamel. Na rozgrzanej patelni łączymy masło z mąką i przygotowujemy jasną zasmażkę. Następnie do zasmażki wlewamy gorące mleko i całość doprawiamy gałką muszkatołową oraz solą. Cały czas mieszamy i podgrzewamy do uzyskania gładkiego sosu.
Krok 5
Ugotowaną brukselkę, pieczarki, cebulę czerwoną i nasiona słonecznika przekładamy do miski. Mieszamy z serem i przyprawami.
Krok 6
Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego lub na formę do zapiekania i zalewamy beszamelem, a następnie zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni przez ok 20 min.
Krok 7
Danie podajemy z posiekaną natką pietruszki i prażonymi ziarnami słonecznika.