Brukselka z pieczarkami pod beszamelem

DANIE WEGETARIAŃSKIE

Czas60 min
Poziom trudnościŚredni
Ilość porcji1

Będziesz potrzebował

IlośćSkładnik
0,30kg
MC brukselka 24/30 2,5 kg
0,20l
Mleko 3,2%
0,01kg
MC cebula czerwona obrana 2 kg
0,01kg
MC ser mozzarella wióry 2 kg miesz.
0,02kg
Aro masło extra 200 g
0,02kg
Aro mąką uniwersalna
0,10kg
Pieczarka
0,03kg
Aro słonecznik łuskany
0,01kg
Natka pietruszki 
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
cukier

CZas na gotowanie

Krok 1
Pieczarki i cebulę czerwoną oczyszczamy i kroimy w ćwiartki. Słonecznik łuskany prażymy na suchej patelni i odstawiamy na bok.
Krok 2
Brukselkę odmrażamy i oczyszczamy, a następnie  wrzucamy do garnka z wrzącą osoloną wodą  i cukrem. Gotujemy przez ok. 8 min. i odcedzamy.
Krok 3
W rondelku zagotowujemy mleko.
Krok 4
Następnie przygotowujemy beszamel. Na rozgrzanej patelni  łączymy masło z mąką i przygotowujemy jasną zasmażkę. Następnie do zasmażki wlewamy gorące mleko i całość doprawiamy gałką muszkatołową oraz solą. Cały czas mieszamy i podgrzewamy do uzyskania gładkiego sosu. 
Krok 5
Ugotowaną brukselkę, pieczarki, cebulę czerwoną i nasiona słonecznika przekładamy do miski. Mieszamy z serem i przyprawami.
Krok 6
Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego lub na formę do zapiekania i zalewamy beszamelem, a następnie zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni przez ok 20 min. 
Krok 7
Danie podajemy z posiekaną natką pietruszki i prażonymi ziarnami słonecznika.